Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, schopný lékař, inženýr, programátor, vynikající klavírista či filozof patří nepochybně k elitě národa, českého jako jiného. Tito skutečně vynikající lidé jsou zpravidla plně zaujati svým oborem a nemají čas ani důvod povyšovat se nad ostatní. K pseudoelitám patří kromě všemožných jepičích "celebrit" profesionální moralisté, jejichž řemeslem je povyšování se nad ostatní, protože se tím lacino (a ve skutečnosti pouze domněle) do elitní pozice dostávají. Prezentací "práce" těchto kazatelů není "hle, toto jsem dokázal", ale "hleďte, jak jste hloupí/zaostalí/nemorální /zbabělí /nevzdělaní...kdežto já ..."

Pseudoelity jsou vidět a slyšet všude, skutečné elity skoro jako by nebyly. A to je ten problém.

2 1
možnosti

J81a62n 97B53u61r51d85a

23. 1. 2018 22:33

Pokud hulvátovi řeknete, že je hulvát, povyšujete se? O hodnotách a slušnosti je potřeba mluvit. Elity mají dostatek veřejného prostoru, aby to mohly dělat mnohem účinněji než kdokoliv jiný. Bohužel, "dolních deset milionů" tuto úlohu nezastane.

0 0
možnosti

Autore, jaké máme jmenovitě ty elity?

0 0
možnosti

Opravdu vynikajicim lidem nechybela pokora. Napriklad "jeho cisarske a kralovske velicenstvo" Jose II se zastavil na besedu se sedlakem. Pote si take zkusil orat, aby si vyzkousel co musi obycejny clovek pro sve zivoti.

K. Capek zase popisuje jak T.G.Masaryk uz co by penzista si vyjel na vylet. Kdyz uvidel sedlaka jak se s nalozenym vozem jak se tezce vytaci z lesni cesty na silnici pozadal sofera aby zastavil a pockal. Rekl mu "ja jsem na penzi a mam cas, on tady v potu tvare dobyva chleb svuj vezdejsi".

Soucasny prezident prezident kdyz prisel na navstevu nekurackeho pracoviste ani ho nenapadlo se zeptat tamejsich, jestli by je kour cigarety neobtezoval a o svoleni si zapalit, rovnou si pozadal o popelnicek. Inu, taky ukazka "pokory".

2 0
možnosti

Omluva, vypadlo mi "f", patri tam Josef II.

0 0
možnosti

R^

Ze skutečných elit si moudrý člověk rád bere vzor.

Dnes se však propagují podivné elity, s emocemi bez logiky, plné závisti a nenávisti, hrubosti, buranství, neomalenosti, morální zvrhlosti, šířící se z podivných médií, ve kterých nejde o pravdu, spíše o stoku lží, pomluv a polopravd. A mnoho našich občanů jde za nimi, jak krysy za krysařem. Proč? Kde se bere ten rozvrat naší společnosti? Co chybí této nihilistické společnosti?

!!

5 0
možnosti

Morální rádoby elity nepřipouští jiné vidění světa a to je ten problém

0 2
možnosti

J88a13n 96B75u75r37d91a

23. 1. 2018 16:27

Jak jej nepřipouští?

2 0
možnosti

Vidím, že jste v důchodu velice šťasten, když kam se podíváte slyšíte přerozdělovací procesy.

0 2
možnosti

Omlouvám se. Příspěvek sem nepatří.

0 1
možnosti
Foto

Dnešní doba, která je směřována stále častěji na výkon, produkuje, bohužel, názory, jako máte vy. Společnost podléhá neustálému hodnocení, soutěži, vše je zaměřeno na výkon. Přitom přirozená elita vůbec z výkonu nevychází - je to lidská velikost člověka, jeho stabilita, vyrovnanost, nadhled, čest, harmonie, zkušenost, moudrost, kritické myšlení, vlastní úsudek, empatie.....Takoví lidé ale povětšinou nevystrkují svou osobnost do médií, nijak se neprosazují, neboť jejich dalším atributem je skromnost. Jedinou výhodou "novodobých elit", které tedy konkrétně já nechci následovat ani náhodou či omylem, je ta, že marketingově dokáží vstupovat do našich domovů a utvářet obraz o sobě samých dle vlastních scénářů. Opravdovost je v nenávratnu.

4 1
možnosti

V mnohém s Vámi lze souhlasit, ale jít s kůží na trh je podílet se na společnosti. Pokud chceme zůstat v ulitách nelze preferovat jakoukoliv kolektivizaci, která člověku bere svobodu. Přece sama musíte dobře vědět, že to není možné. Nikdo nejsme dost silní vyhrát tento individuální boj bez bezpečnosti a práva. A pokud jak dobře píšete nebudeme apelovat na stabilitu, vyrovnanost, nadhled, čest, harmonie, zkušenost, moudrost, kritické myšlení, vlastní úsudek či empatii z důvodu lhostejnosti, nemůžeme tyto hodnoty prosazovat.

1 0
možnosti

Za článek dávám karmu proto, že tím vlastně vyzdvihujete pravicové hodnoty. To, že Vám stačí omluva za chybu je velmi správné a ušlechtilé, ale dělat chyby a potom se neustále omlouvat postrádá prostě to celoživotní pomýlení. Musím proto vzít v úvahu i toho, kdo neudělá fatální politickou chybu. To věřím více M. Zemanovi a je mi velmi smutno, že pravice nepostavila svého vlastního kandidáta, přestože by i nebyl vítězem. Současná podpora parlamentních pravicových stran J. Drahošovi se schyluje k dalšímu odlivu voličů k neparlamentní pravici.

0 1
možnosti
Foto

Prosím, jaká pravice? ČSSD?

Která z větších stran dokázala najít mezi svými členy kandidáta, který by měl šanci uspět aspoň v prvním kole?

Podle Vás tedy praví pravičáci volí bývalého komunistu a levičáci nekomunistu. Svět naruby? A nebo něco ve vaší hlavě? ;-D

5 1
možnosti
Foto

Souhlasim s Vami.

Pripada mi, ze pro radu nasich spoluobcanu je vetsi vzor Svejk, nez napriklad panove Komensky ci Wichterle.

4 0
možnosti

A to si myslíte, že pro Italy je větším vzorem třeba Giuseppe Verdi než nějaký výborný fotbalista? Že Němci si více váží Einsteina než též nějakého fotbalisty?

Spousta osob (a vy jste se k nim tímto diskusním příspěvkem zařadil) se domnívá, že to, co se jim nelíbí na českých lidech, je českou specialitou.

Není.

3 2
možnosti
Foto

Já si myslím, že přirozené elity dnes neexistují. Ano, existují bohatí lidé, ale velmi často vděčí za své bohatství přímo nebo nepřímo státu. Proto jsou víc závislí na přízni státu než lidé s mnohem menším bohatstvím. Obvykle už nejsou hlavami dlouhodobě uznávaných vedoucích rodin, ale ‘nouveaux riches‘. Jejich chování se nevyznačuje žádnou zvláštní ctností, důstojností nebo vkusem, ale odráží tutéž proletářskou masovou kulturu orientace na přítomnost, oportunismus a hédonismus, které současní boháči sdílejí se všemi ostatními a díky tomu jejich názory nemají ve veřejném mínění větší váhu než názory kohokoliv jiného.

Přirozené elity jsme nahradili celebritami z masmédií a bulvárů.

7 1
možnosti

Bohužel naprosto s Vámi lze souhlasit.R^ Proto ani současné pravicové strany nedokázaly vyprofilovat svého vlastního presidentského kandidáta.

0 1
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 648x
Jsem z malé hrdé země, ve které žije spoustu krásných a inspirujících lidí.

Ze země, která má na to být nejen rovnocenným partnerem ostatním státům Evropy, ale pro mnohé být i vzorem.

Jsem z České Republiky.

Odkud jste vy?

Seznam rubrik